In België is het aantal mensen met een burn-out de afgelopen jaren met 33% gestegen. In Frankrijk blijkt uit een CFDT-enquête uit 2017 dat 36% van de mensen zegt tijdens hun loopbaan een burn-out te hebben gehad.
Burn-out is een toestand van psychologische, cognitieve en fysieke uitputting. Het uit zich op verschillende manieren en beïnvloedt het cardiovasculaire systeem, de slaapfunctie, het bewegingsapparaat, de emotionele sfeer en interpersoonlijke relaties.
Niemand is immuun voor een burn-out. Alle beroepen krijgen ermee te maken. Er is echter een typisch profiel dat waarschijnlijk zal barsten: mensen die te veel in hun werk investeren, er gepassioneerd over zijn en perfectionisten zijn. Het zijn duidelijk de beste mensen die getroffen worden door burn-out. Als gevolg daarvan dreigen bedrijven hun toppresteerders te verliezen. Volgens een studie van de ULB verandert 75% van de mensen die na een burn-out weer aan het werk gaan, van baan of werkgever.
Hoe kun je een burn-out voorkomen? Tijdens de workshops ter preventie van burn-out bij 360% kun je de verschillende sleutels tot persoonlijke en organisatorische ontwikkeling ontdekken die je kunnen helpen om deze pathologie te voorkomen en gezond te blijven: je batterijen beheren, emotionele intelligentie, stressbeheer, tijd- en prioriteitenbeheer, positieve communicatie, conflictbeheer en geweldloze communicatie, werken aan je conditionering en onbewuste overtuigingen, enz.
En omdat volgens sommige specialisten 60% van de oorzaken van burn-out te wijten is aan organisatorische factoren, zal de workshop ook kijken naar burn-outpreventie vanuit het oogpunt van de werkgever.
Workshopleider: Stéphane de Baenst, organisatiecoach gespecialiseerd in collectieve intelligentie.