BizzFactory

Luxe merken

*** Voor Seed Factory leden en hun gasten ***

Hoe gaat het met de 'hyperluxe' merken Christofle en BMW?

Datum: 30 april 2020
Tijden: om 14.30 uur
Videoconferentie

We bieden je een gratis videoconferentie met als thema: "Hoe doen hyperluxe-adverteerders het?

Zoom vergadering

Om zich te onderscheiden van de massa kiest de hedendaagse elite voor de crème de la crème, de ultra-exclusieve 'hyperluxe'. Een creatie die gepersonaliseerd, discreet en onbeperkt is. Louis Vuitton is er al mee bezig. Sinds oktober is Darren Spaziani, ex-directeur accessoires bij
directeur accessoires bij Proenza Schouler, ontwerpt sinds oktober een ultra-luxe accessoirelijn voor het label. Maar deze nieuwe reeks producten "wordt niet in drie weken gecreëerd", zei LVMH CFO Jean-Jacques Guiony.

Het eindeLuxe is dood, leve de hyperluxe! van 'democratische luxe

Een van de laatste ontwikkelingen in de sector is dat Louis Vuitton al maanden hard werkt aan haar intrede in de wereld van 'hoge exclusiviteit'. De nieuwe handtas 'Capucines', gemaakt van leer van hoge kwaliteit en vooral zonder logo - een kenmerk van het huis - kost 5.000 euro. Andere modellen, zoals de Alma of Artsy, in exotische huiden, kunnen tot 6.000 euro opbrengen. Maar Vuitton is niet de enige die zich realiseert dat het verleggen van de strategie naar een hoger segment de nieuwe gouden gans is. Dit is het geval bij Fendi, die het mogelijk maakt om tassen met de hand op maat te maken, Manolo Blahnik, die een samenwerking is aangegaan met Neiman Marcus om schoenen op maat te maken, en Dior, dat zijn herenwinkel in de 57th Street in New York wil ombouwen tot een traditionele maatkledingzaak. Tijdens een recente conferentie riep Jean Marc Duplaix, CFO van de Kering-groep, uit: "Gucci moet zichzelf omvormen tot een exclusiever merk".

"Wanneer luxe niet langer een privilege is van de hogere klasse, wordt het een relatief begrip: het wordt toegankelijk of gemiddeld..." legt merkadviseur Jean Noël Kapferer uit. "We gebruiken het begrip hyperluxueus om extravagantie in producten, diensten en prijzen te definiëren. Maar bovenal verwijzen we naar een bepaald type koper met een bepaald koopcriterium en een goed gedefinieerde smaak. Het gaat niet om het dragen van het horloge met de meeste diamanten - soms is het juist het tegenovergestelde. Nuchterheid en 'geen logo' zijn aan de orde van de dag," voegde hij eraan toe.

Een trend naar maatwerk
Om deze categorie te betreden, moeten merken meer doen dan alleen producten aanbieden met exquise kwaliteiten of exorbitante prijzen. "We gaan een tijdperk in van productaanpassing en individuele esthetische ervaring. We passen ons aan om anders te zijn en we mijden de massa om als niemand anders te zijn," zegt Sophie Doran, redacteur van The Luxury Society. "De typische klant waardeert originaliteit en geeft de voorkeur aan vakmanschap en kunst.
Waarom zou een iconisch merk dit segment willen betreden? Ten eerste omdat de potentiële klanten het lijken te willen. Haute-couture, misschien wel het meest klassieke symbool van hyper-de-luxe in de mode, beleeft een gouden tijdperk. En hoewel we geen concrete cijfers hebben voor deze sector, weten we bijvoorbeeld wel dat Chanel haar verkoop de afgelopen twee jaar heeft zien stijgen, gevolgd door Armani (een stijging van 50 procent tussen 2010 en 2011) en dat Dior Couture, gesteund door Raf Simons, een groei van 24 procent heeft gezien. Hetzelfde geldt voor de herenkledingsector, waar traditionele Britse kleermakers, na jaren van achteruitgang, hun omzet met 11 procent hebben zien stijgen.
Er is nu sprake van een wereldwijde polarisatie van rijkdom. De kloof tussen arm en rijk is groter geworden en volgens UBS zijn er steeds meer multimiljonairs: meer dan 200.000 individuen bezitten meer dan 30 miljoen dollar. Dit soort klanten heeft geen behoefte om hun status te demonstreren met bekende producten of logo's; hun aankopen zijn absoluut en discreet.

https://fashionunited.fr/.../le-luxe-est.../201312305969

Wil je deel uitmaken van de Seed Factory-gemeenschap?
Neem contact met ons op
edouard.cambier@seedfactory.be
vanessa.dereymaeker@seedfactory.be
Tel : +32 2 743 47 20