Je bekijkt momenteel Nudge

Aanmoedigen

BizzFactory

Aanmoedigen

van 16:00 tot 17:00

*** Voor Seed Factory leden en hun gasten ***

Wat dacht je van een duwtje in de rug om dingen in beweging te krijgen?

Datum: 06/05/2021
Schema: van 16:00 tot 17:00
Atrium - Seed Factory, Volontairlaan 19, 1160 Oudergem + videoconferentie

Nudge betekent "een duwtje in de rug" om ons aan te moedigen de juiste keuzes te maken en het juiste gedrag aan te nemen.

We zitten allemaal vol goede voornemens - minder autorijden, meer sporten, evenwichtig eten - maar slagen we daar uiteindelijk ook echt in?

De afgelopen 30 jaar heeft onderzoek in de neurowetenschappen en gedragseconomie zich gericht op de manier waarop onze hersenen beslissingen nemen. In tegenstelling tot wat iedereen tot voor kort dacht, zijn onze keuzes niet zo rationeel als we hopen. Integendeel, ze worden beïnvloed door cognitieve vooroordelen, mentale snelkoppelingen en de sociale of omgevingscontext...

Dit is wat Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman Systeem 1 noemt, een snel, onbewust besluitvormingssysteem dat sterk beïnvloed wordt door onze emoties en gehuisvest is in primitieve delen van onze hersenen.

Gelukkig zijn onze Systeem 1 keuzes niettemin voorspelbaar! En dat is precies wat de Nudge-aanpak voorstelt: het begrijpen van en anticiperen op de hersenen die beslissingen nemen in de "systeem 1" modus, om ons gedrag effectief maar "zachtjes" te sturen.

Wie is Arnaud Pêtre?
Arnaud Pêtre is psycholoog en neurowetenschapper van opleiding en heeft bijna 10 jaar onderzoek gedaan naar de hersenprocessen die betrokken zijn bij besluitvorming aan de UCLouvain. Hij geeft gastcolleges aan verschillende universiteiten en HEC business schools en is gespecialiseerd in nudges om echte gedragsveranderingen te stimuleren.

Wie is Océane Dousteyssier?
Met een master in sociale en arbeidspsychologie en een passie voor gedragswetenschappen en neurowetenschappen is Océane trainer bij Le petit coup de Nudge. Met haar kennis van Nudge en boeiende communicatie kan ze je helpen om concrete, doeltreffende acties op te zetten.

Na enkele jaren lesgeven en lezingen geven over het onderwerp Nudge, besloot Arnaud Pêtre zijn eigen opleidingsorganisatie op te richten. Geconfronteerd met de ineffectiviteit van campagnes ter voorkoming van covid-19, die tot doel hebben veiliger gedrag aan te moedigen, besefte Arnaud de noodzaak om zijn kennis van Nudge te delen om echte gedragsveranderingen aan te moedigen.

Waarom hebben jullie je gevestigd in de Seed Factory?
We hebben ons gevestigd in de Seed Factory omdat het een ruimte is waar we kunnen samenwerken en nieuwe samenwerkingsverbanden kunnen aangaan met andere collega's. Dat past het beste bij ons. Werken bij de Seed Factory draait om innovatie, uitwisseling en interactiviteit, en dat is wat het beste bij ons past.

Meer informatie: https://www.lepetitcoupdenudge.be - Telefoon: +32 491 74 52 26

Wil je deel uitmaken van de Seed Factory-community?
Neem dan contact met ons op via
edouard.cambier@seedfactory.be
vanessa.dereymaeker@seedfactory.be
Tel : +32 2 743 47 20