Huis van beelden

Super & Co

Het neveneffect van videogames heeft ons veranderd in superhelden, dus we maken allemaal deel uit van de familie, en een paar afspraakjes laten zien hoe eigentijds ze bij ons zijn, en dus ver na de reclamefiguren die het Maison de l'Image in 2009 met veel tamtam verwelkomde:

1930 Deze ridders van de mantel en de dolk betreden het gouden tijdperk van de strip.
1938 Superman van de planeet Krypton kondigt massa-immigratie aan.
1940 De superhelden zijn aan het front, de supervrouwen worden gemobiliseerd in de strips, een beetje zoals de Russische huisvrouwen die de wapenfabrieken draaiende houden.
1950 Sinds het einde van de oorlog geeft het publiek de voorkeur aan Disney's kleine antropomorfe wereld ten koste van buitenaardse worstelaars.
1960 Een vloedgolf van nieuwe rekruten. Het was een apotheose van superkrachten, met de superhelden die in dichte rijen arriveerden.
2000 Vanaf deze datum werden de speciale effecten in de bioscoop het klankbord voor hun exponentiële groei.

Maar wat is een superheld? De superheld, die een maillot draagt en eruitziet als een anabole bodybuilder, is de enige vliegende primaat, ook al is hij goed in racen, altijd sneller dan zijn schaduw en begiftigd met bovennatuurlijke kracht. Hij leidt een dubbelleven, maar zijn moraal is onberispelijk en hij bedrijft nooit de liefde. Hij houdt van reizen, vooral in mythologie en legenden. Net als Kuifje wordt hij nooit oud, hoewel hij soms een vader en moeder heeft. Hij geeft goede punten aan eerlijke burgers en slaat de vijanden van de mensheid neer.

Hiervoor heeft hij connecties met de plaatselijke politie en de CIA. Hij confronteert kosmische gevaren zonder maatschappelijke bezwaren. In economische termen is de superheld een 'franchise' met een sterke visuele identiteit en een onfeilbare gedragsbijbel. Maar de imagier in het Maison de l'image is geen agent van een kunstenaar en staat nogal sceptisch tegenover internationale glorie.

Welkom dus bij licht autistische superhelden, grote patriottische burgerwachten die een beetje onhandig zijn en op hun cape lopen. Superhelden met beperkte superkrachten en slecht zittende kostuums, zoals Pieds Nickelés. Welkom bij deze maffe, sympathieke anti-helden en alle anderen die lijden aan een lichte handicap. Het is geen toeval dat de belangrijkste uitgevers van superhelden Amerikaans zijn. Het is ook geen toeval dat veel van de pastiches Europees zijn.