Jats(Just a t-shirt), een slow-fashion t-shirtontwerpbedrijf dat je passies bedrukt, is gevestigd in Brussel en is het resultaat van een ontmoeting tussen Lionel Petit en Arnaud Michel, die al een aantal jaar bij Seed Factory werken.

In plaats van visuals te ontwerpen die hen alleen aanspraken en die ze zo goed mogelijk probeerden te verkopen, besloten ze uit te zoeken wat mensen drijft.
"Door deze informatie te verzamelen en onze gemeenschap voortdurend uit te dagen over wat belangrijk voor hen is, hebben we ons gerealiseerd dat er geen grenzen zijn aan de diversiteit van de interesses van mensen.
Om deze passies te weerspiegelen, verdeelden we onze visuals aanvankelijk in twee soorten: 'blauwdrukken', een Angelsaksische term voor technische tekeningen die in de industriële wereld werden gebruikt. Vintage tekeningen' zijn gearceerde tekeningen die met een balpen op de hoek van een tafel getekend zouden kunnen zijn.
Deze beelden zijn alleen beschikbaar voor korte perioden die worden bepaald door countdowns. Deze techniek stelt ons in staat om de productie te bundelen en onze klanten te laten profiteren van schaalvoordelen" (Lionel Petit).

T-shirts
Om een perfecte pasvorm, een kwaliteitsproduct (biologisch katoen) en een eerlijke prijs te garanderen, heeft Jats gekozen voor een pre-order concept. Textiel wordt geproduceerd op basis van vraag, dus er is geen overvoorraad en dus geen afval.
Ze kunnen het zich dan veroorloven om een T-shirt tegen de laagst mogelijke prijs aan te bieden, zodat de klant gegarandeerd betaalt voor een kwaliteitskledingstuk en niet voor een voorraad onverkochte koopwaar.
Het concept van de langzame mode
Elk jaar wordt er in Europa meer dan 4.000.000 ton textiel weggegooid. Wanneer de vraag groot is, overfabriceren grote merken om geen potentiële verkoop mis te lopen. Het resultaat is een enorme hoeveelheid afval.
Bovendien geven veel van hen de voorkeur aan een product van lage kwaliteit dat niet lang meegaat. Het doel? De consumentenreflex versterken van mensen die hun textiel snel zullen moeten vervangen omdat het sneller verslechtert.
Voor Jats moeten dit soort verouderde praktijken worden herzien, gecontroleerd en gereguleerd.
Wat zeker is, is dat zij niet de enigen zijn die zo denken en dat het geweten van de consument wakker begint te worden.

De door Jats voorgestelde oplossing
Om dit soort praktijken tegen te gaan, zijn Arnaud en Lionel er trots op dat ze een T-shirt van topkwaliteit aanbieden, dat alleen op bestelling en met kwaliteitsmaterialen wordt gemaakt. Ze hebben ervoor gekozen om online te verkopen zodat ze hun textielbudget niet hoeven te verspillen aan winkelhuur. Ze gebruiken ook afteltimers waarmee ze de productie in de tijd kunnen concentreren en snel kunnen leveren.
Ze omringen zich met dienstverleners en leveranciers die het merk de beste keurmerken bieden (Veganistisch, Fair Trade, Biologisch katoen, enz.).
Ze wijden ook een pagina van hun website aan een uitgebreide maattabel en wasgids. Deze helpen klanten om de juiste keuze te maken bij het kopen van hun product en om er zo goed mogelijk voor te zorgen, zodat het jarenlang meegaat.
Hoe ging het bedrijf om met de Covid 19-crisis?
"Het project zelf werd geboren in 2020 en we hebben een jaar lang vragen gesteld, geanalyseerd, geperfectioneerd en ...
Pas begin 2021 gingen we naar de notaris om ons jaar van reflectie in de praktijk te brengen.
Met de huidige gezondheidscrisis waren we ervan overtuigd dat een virtueel verkooppunt de verstandigste keuze was, en dat is een van de redenen waarom we besloten om ons te houden aan de deadlines die waren vastgesteld vóór de pandemie " (Lionel Petit).

Projecten voor de toekomst
Veel grote bedrijven verstikken kleinere bedrijven door ze geen andere keuze te laten dan uitsluitend via hun platforms te verkopen. Ze hebben verkoopargumenten zoals gratis retourneren en gratis levering. In werkelijkheid kunnen deze twee voordelen alleen economisch rendabel zijn bij grote volumes, wat maar weinig bedrijven voor elkaar krijgen.
Deze grote merken zorgen ervoor dat hun verkoopargumenten als onmisbaar worden gezien, door consumenten te laten wennen aan voordelen die alleen zij kunnen bieden.
Gelukkig hebben de laatste jaren een aantal nieuwe merken besloten om te werken op basis van voorbestellingen, met redelijk geprijsde leveringen. De oprichters van Jats zijn er trots op deel uit te maken van deze trend en hopen pioniers te blijven in de mode-industrie van de toekomst, zodat deze weer menselijker en eerlijker wordt.
Om consistent te blijven met hun manier van werken, besloten ze hun textiel aan te kopen bij een bekend Belgisch merk en de verwerking en bedrukking van hun textiel toe te vertrouwen aan een drukkerij in Brussel die in de regio Namen drukt. Tot slot vroegen ze een aangepast werkbedrijf (vroeger 'beschutte werkplaats' genoemd) om te zorgen voor de verpakking en verzending van hun t-shirts. Ze zijn trots op de beweging waar ze deel van uitmaken en hopen op een eerlijkere toekomst.
Waarom heb je gekozen voor Seed Factory ?
"We zitten in de Seed Factory omdat we allebei veteranen van het gebouw zijn en het is ook de plek waar we elkaar hebben ontmoet. Arnaud zat bij The Fork (Tripadvisor) en ik bij Paf! Omdat The Fork destijds klant was bij Paf! kregen we de kans om samen te werken en zonder het te weten was dat het begin van iets heel sterks!
Als hoofd van een online bedrijf hadden we theoretisch genoegen kunnen nemen met wifi, maar we mogen de kracht van een plek als deze niet onderschatten; een omgeving om te werken, ideeën en ervaringen uit te wisselen. Tijdens onze jaren bij onze respectieve werkgevers hebben we het geluk gehad Maisons Clothes te leren kennen, met wie we een kantoor delen en die onze producenten zijn geworden.
Concluderend is het dus uiterst praktisch om dagelijks naast je producent te zitten in een omgeving die bevorderlijk is voor bedrijfsontwikkeling" (Lionel Petit).

Wil je net als Jats een kantoor huren in Oudergem? Kom meer te weten over het bedrijvencentrum Seed Factory. Aarzel niet om telefonisch of via het online formulier een afspraak te maken met Edouard Cambier en zijn team voor een bezoek.
Volg ons op :